Hakkımızda> Özgeçmiş

Bülent Sönmez

ÖZET

Bülent Sönmez, 1985 yılında ODTÜ’den Endüstri Mühendisi olarak mezun oldu. 1985 yılında ARÇELİK Buzdolabı Fabrikası’nda Proses Mühendisi olarak işe başladı. 1990 yılında aynı fabrikada Planlama ve Stok Kontrol Şefliği görevine getirildi ve 1993 yılına kadar süren bu görevini takiben Arçelik AŞ. Bulaşık Makinesi Fabrikası’nda, kuruluş çalışmalarında da bulunacak şekilde, Planlama ve Malzeme Müdürü olarak görevlendirildi. 1995 yılında aynı fabrikada Montaj Alan Yöneticisi ve devamında 1999 yılında Fabrika Yöneticiliği ile görevlendirildi. 2005 yılına kadar sürdürdüğü bu görevine ek olarak 2003-2005 yılları arasında JIPM (Japan Institute of Plant Maintenance) nezdinde yürütülen TPM (Total Productive Maintenance – Toplam Üretken Bakım) çalışmalarında TPM Koordinatörü görevini de üstlenerek fabrikanın TPM Mükemmellik Ödülü’nü almasını sağladı.2005 yılında Arçelik’ten ayrılıp  2006 yılından itibaren Kurucusu olduğu KILGI Sistem Danışmanlık Şirketi bünyesinde eğitmen ve danışman  olarak çalışmaktadır. Süreç Analizi-tasarımı-uygulama, JIT (Just-In-Time – Tam Zamanında), TPM ve Yalın Üretim ilgi ve uzmanlık alanlarıdır.

DETAY

Bülent Sönmez 1985 yılında ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmuştur. Aynı yıl ARÇELİK A.Ş. Buzdolabı İşletmesinde proses mühendisi olarak iş hayatına başlamıştır.1990 yılında aynı işletmede, Üretim ve Malzeme Planlama ve Kontrol’den sorumlu şef pozisyonuna atanmıştır. 1993 yılına kadar sürdürdüğü bu görevi esnasında, tanımlı görevlerinin yanı sıra çekme sistemleri, homojen fabrika yükleme, hücre üretimi, görsel fabrika gibi kavramlar ve bu kavramların içinde yer aldığı Yalın Üretimi (o zamanki bilinen adı ile TZÜ(Tam Zamanında Üretim)) tanıma ve kısmen uygulama fırsatı bulmuştur.

1993 yılında aynı şirketin henüz inşaat aşamasında olan Bulaşık makinesi İşletmesine Planlama ve Malzeme Müdürü olarak atanmıştır. İşletmenin kurucu ekibi içerisinde yer alan Bülent Sönmez bu “yeşil alan” da yalın’ı kurucu ekiple beraber görece daha iyi uygulamıştır. Çekme dur-kalk montaj bantları, düşük set-up süreli presler, çekme malzeme besleme sistemleri, power and free malzeme besleme konveyörleri sisteme fiziksel alt yapı olarak kazandırılanlarken, eğitim düzeyi yüksekliği, yeni uydu yansanayiler, takım çalışmaları, milk-run denemeleri sistemde oluşturulan sosyoteknik altyapı unsurlarındandır.

Bu alt yapı ile devam eden yalın çalışmalarla 94-97 yılları arasında büyük ilerlemeler sağlandı(1).Bu iyileşmelerden bazıları

  • Uydu Yansanayiler
  • Günlük Üretim Programının Yansanayilere Kanban Olarak gönderimi
  • Her ay her model yerine her gün her model(Parti boyutu 2000’den 100’e)
  • Konsinye stoklar(Stok seviyesi 13 günden 5 güne)
  • Giriş kalite düzeyi(red oranı %20’den %2’ye)
  • Yansanayiye proses denetimleri
  • Yansanayi ile ortak tasarım
  • Yedek Parça stok olmaksızın bakım
  • Tasarımda parça standartlaşması
  • Düşük set-up süreleri(%250 iyileşme)
  • Görece daha görsel fabrika
  • 40 saat/yıl-adam eğitim
  • 6 öneri/yıl-adam
  • Kalite Çemberleri…

1995 – 1999 tarihleri arasında uygulanan süreç (proses) bazlı  organizasyonda, yeni pozisyonu, Montaj Alan yöneticiliği ile tanımlı görevleri ve  teknik ağırlıklı yalın uygulamaların yanı sıra takım çalışması, iç müşteri, standartlaşma, organizasyon, performans yönetimi, endirekt süreçlerde yalınlaşma gibi sosyoteknik yalın kavramları lider ve ekip üyesi olarak uygulayıp/uygulatıp, Şirkete 1997 yılında Ulusal kalite Büyük ödülü ve 1998 yılında EFQM Başarı ödülü kazandırılmasında katkıda bulundu.

1999 yılında aynı işletmede Fabrika Müdürlüğü Pozisyonuna atandı. Bu pozisyonda tanımlı görevleri ve yalın uygulamaların yanı sıra, 2003-2005 yılları arasında, yalın yolculukta mükemmelleşme doğrultusunda kuvvetli bir adım olan TPM(Total Productive Maintenance)- TÜB(Toplam Üretken Bakım) projesinde TPM Koordinatörü görevini de yerine getirdi. JIPM(Japan Institute of Plant Maintenance)’in danışmanlığı ve denetimi ile gerçekleşen ve TPM’in tüm

Sütünlarının(Kaizen, Otonom Bakım, Planlı Bakım, Eğitim, Kalite Bakım, Erken Ekipman ve Ürün, Ofis TPM, Çevre Sağlık Güvenlik) etkinleştirildiği proje, 2005 yılında JIPM TPM ödülünün yanı sıra işletme kayıplarında konusuna göre %20 ile %500 arası iyileşme sağladı.

2005 yılında ARÇELİK A.Ş. den ayrılarak  2006 yılında KILGI Sistem Danışmanlık Şirketini kurdu. Süreç/sistem analizi-tasarımı-uygulama, Organizasyon, Yeniden yapılanma, JIT,  TPM, yalın teknikler ve uygulamalar konularında danışmanlık ve eğitmenlik yapan Bülent Sönmez evli ve iki çocuk babasıdır.

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com